Programma Tickets

EXTRA: Over de Bogen

Op de route van de Gordelweg tot aan Luchtpark Hofbogen is onder de bogen van alles te zien. En er is nog meer leuks! OPEN Rotterdam heeft een documentaire gemaakt over Over de Bogen, er zijn heel veel mooie foto's en video's van de geschiedenis van de Hofbogen en je kunt kennismaken met de ondernemers in de Hofbogen.

OPEN over de bogen

OPEN Rotterdam maakt een vierdelige documentaireserie over de geschiedenis, het heden en de toekomst van de Hofpleinlijn, het toekomstige Dakpark op de Hofbogen en de voorstelling Over de Bogen.

Aflevering 1

Meegenomen door de Duitsers in de Tweede Wereldoorlog, gevonden na de val van de muur in Oost-Duitsland en nu weer in Rotterdam om te shinen op de Hofbogen. De ZHESM, de trein die oorspronkelijk in 1908 over de Hofpleinlijn reed, heeft het niet makkelijk gehad. Momenteel wordt hij gerestaureerd om terug te keren naar zijn oorspronkelijk plek bij de Heer Bokelweg, op het dak van de Hofbogen.

Aflevering 2

De Hofbogen lopen dwars door drie wijken in Rotterdam Noord. Met de komst van een nieuw stadspark boven op de bogen staan de huidige gebruikers van de Hofbogen voor de nodige veranderingen.

Aflevering 3

In 2025 moet het gebeuren, de aanleg van het Hofbogenpark. Maike van Stiphout en Fred Booy, zijn samen met hun bureau DS Landschapsarchitecten, verantwoordelijk voor de flora en fauna op het toekomstige dak.

Aflevering 4

Ze zijn een van de ‘bewoners’ van de Hofbogen; Cult North, een initiatief dat zich richt op ontwikkeling van creatief talent. Shaka Bediako (23), mediamaker en coach bij het initiatief, ziet de komst van een park, boven op hun dak, als een mogelijk positieve ontwikkeling.

100x uitzicht op de Hofbogen

Een bijzonder videodocument uit 2008 over hoe bewoners in Rotterdam Noord aankijken tegen hun uitzicht: de toen nog in bedrijf zijnde Hofpleinlijn. Bijna 100 keer kijkt filmmaker Wim Wiegmann mee met de bewoners. Wat vinden zij van hun uitzicht en wat moet er mee gebeuren als de trein niet meer rijdt?

100XUITZICHT from Kennis Werkt – Dutch Docu on Vimeo.

Inleiding Over de Bogen

Wist je dat de Hofbogen meer dan honderd jaar oud zijn? Dat een van de bijnamen van de lijn het parfumlijntje was? Dat de oude trein weer terug kom in het nieuwe park? De inleiding door Wendelien Lans van Stichting Hofpleintrein neemt je mee de roerige geschiedenis van de Hofbogen in.

De inleiding is op 25 mei gratis te bezoeken voor alle bezoekers van Over de Bogen (vol = vol), ook als je voor een andere dag dan zaterdag een kaartje hebt.

Tijden:
11:30 – 12:30 uur
14:30 – 15:00 uur

Locatie: Raampoortstraat 30 (1 min. lopen naar het startpunt van Over de Bogen)

Acties bij Hofbogen-ondernemers

In de Hofbogen zitten heel veel ondernemers. Maak kennis met de winkels, horeca, bedrijven en culturele plekken op deze bijzondere plek. Speciaal voor bezoekers van Over de Bogen zijn er verschillende acties:

  • Brewpub Reijngoud: pizza + eigen gebrouwen bier voor €12,50
  • Station Bergweg: 15% korting bij alle ondernemers
  • Studio Lloyd Industrials: 20% korting op Zeiss Ikon-lampen
  • BIRD: 23 mei, 20:00 – 00:00 uur: Latin Thursday
  • ’s Zomers Botanical Warehouse: Haal na het lopen een zakje met zaadjes en compost en plant ze op het dak voor meer flora op het Luchtpark
  • CrossFit Eudokia Lifestyle and Healthy Ageing Academy: scan de QR-code, plan een gratis No Sweat Intro en maak kans op een gezondheidscheck
  • Klooiatelier: Ontdek kunst en technologie voor elke leeftijd
  • Onze Veilige Haven: Te huur voor vergaderingen, presentaties, bingo, clubs en verenigingen

Bijzondere plekken onder de bogen

Ammersooiseplein

Het Ammersooiseplein in de Agniesebuurt lijkt op het eerste oog een gewoon speelplein, maar schijn bedriegt. Onder het plein kan namelijk 200.000 liter regenwater worden opgeslagen. Daarnaast vind je op het plein de ‘Tuin van de Wijk’. Deze tuin is het resultaat van de inzet van bewoners en leerlingen uit de omgeving, die de tuin samen onderhouden. Om de tuin te realiseren werden maar liefst 2000 tegels gewipt. Hiervoor in de plaats kwamen inheemse planten die ook in onze natuur groeien en bloeien. Veel van de ideeën en wensen van de wijkbewoners zijn hier tot leven gekomen, tot en met een levende wilgenhut om in te spelen aan toe.

Het inruilen van stoeptegels voor planten helpt al bij het verkoelen van de omgeving. Om nog meer bij te dragen aan het voorkomen van hittestress, vind je op het plein ook pergola’s waar klimplanten tegenaan en overheen groeien. Tot de pergola’s helemaal overgroeid zijn, hangen er schaduwdoeken in van gerecycled materiaal. Zo kun je op hete zomerdagen op een bankje in de schaduw zitten. Deze schaduwdoeken zijn onderdeel van een pilot. Op deze manier wil de gemeente Rotterdam kijken of deze oplossing op meerdere plekken zou kunnen werken. Het gaat dan met name om plekken in de stad waar te weinig ruimte is om bomen goed te laten wortelen.

Waterplein Benthemplein

Een mooi plein midden in de stad, dat helpt om droge voeten te houden. Bij droog weer zijn het mooie plekken om te basketballen en te skaten, bij zware regenval kunnen de bassins het regenwater van het plein en de daken opvangen. Bij elkaar ongeveer 1,7 miljoen liter water. Dat water stroomt daardoor niet rechtstreeks naar het riool, dat daardoor minder snel zal overstromen. Zo helpt het plein om droge voeten te houden terwijl regenbuien steeds heftiger worden.

Het Benthemplein was oorspronkelijk bedekt met grijze stoeptegels. Een aantal studenten van scholen uit de buurt vroegen de gemeente Rotterdam of het mogelijk was het plein aan te passen. Dit paste uitstekend bij de wens van de gemeente en het Hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard om in de buurt een waterplein aan te leggen.

De architecten van de Urbanisten hebben een traject begeleid met studenten, bewoners en ondernemers uit de buurt, zodat zij zoveel mogelijk invloed hadden op hun nieuwe plein. En dat heeft gewerkt: bij de officiële opening waren zo’n 300 mensen bij elkaar om te vieren dat deze nieuwe primeur voor Rotterdam klaar was. En toen de bouw nog in volle gang was, werd het plein in de weekenden al gebruikt door skaters en bootcampers.

Altijd up to date

Meld je aan voor de O. nieuwsbrief

Locatie

O. gebruikt haar stad als podium en decor. Veel voorstellingen zijn op onalledaagse en onontdekte locaties in de stad: pleinen, woonkamers, kerken, een oude wasserij, winkel, bovenop de Bijenkorf en zelfs een fitnesscentrum.