Taking Down Clara F. Gorge
Ontroerende zoektocht naar de rol die je speelt in je eigen leven
Thyra Jansen (NL)
In Taking Down Clara F. Gorge combineert theatermaker en muzikant Thyra Jansen diens liefde voor het populaire chick flick-genre met een queer perspectief. Geïnspireerd door de mierzoete Amerikaanse high school films uit de jaren 2000, maakt hen samen met twee muzikanten een coming-of-queer musical. De voorstelling lijkt op het eerste gezicht een typische chick flick, compleet met cheerleaders, dramatische break-ups en een schoolband. Maar, terwijl Thyra het verhaal speelt, raakt die verstrikt in de scènes en rijst de vraag: gaat het hier nog wel om een film, of heeft dit alles met mijzelf te maken?
Met humor, muziek en zelfreflectie onderzoekt Thyra hoe het traditionele chick flick-genre ruimte biedt voor queer verhalen, die vaak over het hoofd worden gezien. Door diens eigen verhaal in deze setting te verweven, laat Thyra zien dat queer mensen net zo goed thuishoren in deze wereld van oppervlakkige drama’s, stereotype genderrollen en heteronormatieve verhaallijnen.
Deze voorstelling is een herclaiming van het genre, waarbij Thyra toont hoe deze films, ondanks hun vaak beperkte kaders, ruimte kunnen bieden voor nieuwe perspectieven en identiteiten. Taking down Clara F. Gorge biedt een frisse, speelse kijk op populaire cultuur en nodigt queer mensen uit om zich te herkennen in wat vaak wordt gezien als ‘mainstream’ vermaak. Een ontroerende en muzikale zoektocht naar de rol die je speelt in je eigen leven.
“Thyra zet de klassieke ‘mean girl’ uit je favoriete chick flicks in een nieuw daglicht. En wat als die chick flick een queer musical was? Thyra laat met diens band zien dat het kan. Een heerlijke voorstelling met rammende drums en gitaren.” – Roos Geelhoed, marketeer O. en Theater Zuidplein
Taking Down Clara. F. Gorge is ontwikkeld bij Lab-Z in Theater Zuidplein. Lab-Z – de ontwikkelplaats van Theater Zuidplein – biedt plek aan upcoming theatermakers die zich laten inspireren door de tijd waarin wij nu leven en de wereld om ons heen. In de ondersteuning van deze makers staan proces, professionalisering en publiek centraal.